قوانین مالیات هرساله تاثیر بسزایی بر زندگی اقتصادی افراد و کسب و کار ها می گذارد. تمامی اشخاص بهتر است قبل از اقدام به سرمایه گذاری به شکل دقیق از قوانین مالیات با خبر شوند و اطلاعاتشان را در رابطه با قوانین مالیات به روز نگه دارند. تمامی مردم در کشورها، دارای حقوق و تکالیف مالیاتی هستند و برای جریمه نشدن توسط دولت ها سعی می کنند در مسیر قانونی حرکت کنند و مالیات خود را به درستی پرداخت کنند. اگر میخواهید زندگی قانون مند و بدون دردسری داشته باشید بهتر است با قوانین مالیات در سال 1404 به شکل کامل آشنا شوید. این قوانین نسبت به سال گذشته دستخوش تغییر شده اند و هم اکنون باید دانش قبلی نسبت به قوانین مالیاتی را کنار بگذارید و پی رو اطلاعاتی باشید که در این مقاله در رابطه با قوانین مالیات 1404 خدمتتان ارائه میشود! آشنایی با این قوانین به شما کمک می کند که از تغییرات نرخ انواع مالیات، و معافیت ها و بخشودگی ها در مالیات حقوق باخبر شوید تا بهترین زمان را برای پرداخت مالیات انتخاب کنید. ابتدا بیایید به شکل مختصر و مفید به پاسخ این سوال بپردازیم که مالیات چیست؟ سپس شما را با انواع مالیات و قوانین مربوط به هرکدام آشنا کنیم.
مالیات چیست؟ انواع مالیات در ایران
مالیات مبلغی است که طبق قوانین دولت، افراد حقیقی و حقوقی باید پرداخت کنند. تا دولت از طریق آن بتواند خدمات عمومی، آموزش، بهداشت، و زیرساخت های کشور را تقویت کند. طبق قوانین مالیات پرداخت این مبلغ اجباری می باشد و یکی از راه های کسب درآمد برای دولت ها دریافت مالیات از مردم کشور است. از گذشته تا کنون دریافت مالیات رسم همیشگی دولت ها و پادشاهان بوده و همیشه قوانین مالیات در طول تاریخ دستخوش تغییر شده است. برخی از دولت ها اقدام به دریافت مالیات های سنگین از مردم کرده اند و باعث ایجاد حس انزجار در آن ها شده اند. اطلاع از قوانین مالیات یک کشور، یعنی اطلاع یافتن از سیاست ها و رویکرد های دولتی که بر آن کشور غالب شده است.
در ایران مالیات به دوشیوه از مردم دریافت می شود و مالیات به شکل کلی به دو دسته تقسیم می شود:
- مالیات های غیر مستقیم: این مالیات هنگام خرید انواع کالا و هنگام دریافت انواع خدمات بر ارزش خرید شما اضافه می شود. این شکل از مالیات به مالیات غیر مستقیم معروف است. هنگام انجام تراکنش! هنگام خرید یک خوراکی ساده! در تمامی این موارد شما در حال پرداخت مالیات هستید.
- مالیات های مستقیم: در این روش مالیات مستقیماً از درآمد و دارایی افراد کسر و دریافت می شود. مانند مالیات بر حقوق، مالیات بر مشاغل و اصناف، مالیات بر دارایی های گران قیمت مانند املاک، انواع خودرو و دارایی های لوکس.
با فهمیدن انواع مالیات در ایران اکنون میتوانید در ادامه قوانین مالیات را بهتر درک کنید. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا طلا نیز در بین انواع دارایی های لوکس دارای مالیات مستقیم است؟ میزان مالیات طلا چقدر است؟
بیشتر بدانید :
طلا بخریم یا ماشین؟ مقایسه بازار طلا و خودرو
مالیات طلا چقدر است؟
بر خلاف حدسی که میزدید طلا در بازار ایران دارای مالیات مستقیم نیست! حتی اگر اقدام به خرید شمش طلا 500 کیلوگرمی کنید. دولت به شکل مستقیم از شما مالیات دریافت نمی کند! طلا با وجود لوکس بودن در قوانین مالیات، از مالیات مستقیم برخوردار نیست. پس از اجرای قانون دائمی مالیات، از تاریخ 1400/10/13، اصل طلا از هیچ گونه مالیاتی برخوردار نیست و تنها مبلغی که شما باید مازاد بر ارزش ذاتی طلا به فروشنده بپردازید، اجرت ساخت و کارمزد طلا است. در خرید زیورآلات طلا شما کارمزد و اجرت ساخت بسیار بالایی را باید بپردازید زیرا زیورآلات طلا فرآیند زیادی را برای به وجود آمدن طی کرده است. به همین دلیل بهترین گزینه برای سرمایه گذاری در طلا خرید شمش طلا می باشد. زیرا کم ترین اجرت و کارمزد را دارد. میزان اجرت و کارمزد طلا در هر تولید کننده و برندی متفاوت است. همچنین خرید طلا آب شده هیچ گونه اجرت ساختی ندارد.
بیشتر بدانید :
بهترین اپلیکیشن فروش و خرید آنلاین طلا در ایران | بررسی تمام پلتفرم ها
جدیدترین قوانین مالیات حقوق
طبق قوانین مالیات حقوق در سال 1404، هر شخصی که در شرکت و یا سازمان دولتی یا خصوصی در حال کار است، و در حال دریافت حقوق از کارفرما خود می باشد. بایذ مالیات حقوق خود را بپردازد، فرقی ندارد کارفرمای شما شخص حقیقی باشد یا حقوقی، به معنی دیگر دولت تفاوتی بین کارمندان دولتی و کارمندان خصوصی قائل نیست. طبق قوانین مالیات بر حقوق، اگر در ازای انجام کار در شرکت ها از هرگونه مزایا و حقوقی در قالب پول، خانه، ماشین و.. بهره مند شوید. دولت در بخشی از آن با شما سهیم است.
اما برخی از افراد و کارکنان در شرکت ها از پرداخت مالیات معاف اند. طبق قوانین مالیات سال 1404، این افراد اشخاصی هستند که در ماه کمتر از 24 میلیون تومان حقوق دریافت می کنند. اما درصورتی که حقوق شما بیشتر از 24 میلیون تومان باشد، طبق قوانین مالیات بر حقوق شما باید 10 الی 30% آن را به دولت بپردازید. در این صورت برای پرداخت این مالیات کارفرما باید مبلغی را از حقوق شما را کسر کند و برای اداره مالیات بفرستد. در صورتی که این کار را نکند و به قوانین مالیات توجه نکند، با جریمه مواجه خواهد شد. همچنین اگر کارفرما بیشتر از مبلغی که باید را به اداره مالیات بپردازد میتوانید برای بازگشت پولتان درخواستتان را از طریق راه های ارتباطی در اداره مالیات ثبت کنید.
قوانین مالیات اصناف و مشاغل | مالیات فریلنسر ها چقدر است؟
قوانین مالیات اصناف و مشاغل به در آمد اشخاصی حقیقی مانند مغازه دار ها، پزشکان، ارائه دهندگان خدمات می پردازد. حتی فریلنسرها نیز جز افرادی قرار میگیرند که اداره مالیات به درآمد آن ها توجه دارد. همه صاحبان مشاغل موظف هستند که با توجه به میزان در آمدی که دارند، اظهار نامه مالیاتی را پر کنند و اقدام به پرداخت مالیات کنند. میزان مالیات هر کسب و کار به میزان در آمد آن بستگی دارد. طبق قوانین مالیات، صاحبان کسب و کار به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
- گروه اول( کسب و کار ها و اصنافی که دارای درآمد بالای 30 میلیارد هستند.)
- گروه دوم( کسب و کارهایی که دارای در آمد 10 تا 30 میلیارد اند.)
- گروه سوم( کسب و کار های زیر 10 میلیارد که معمولاً تازه تاسیس هستند)
نرخ محاسبه مالیات اصناف و کسب و کار، طبق این سه بازه مالی تعیین میشود. و تفاوتی ندارد کسب و کار شما چه چیزی باشد! ممکن است درآمد یک فریلنسر از یک پزشک بیشتر باشد! بنابراین طبق قوانین مالیات توجه بر روی میزان در آمد کسب و کار ها است. طبق ماده 131 قانون مالیات های غیر مستقیم، نرخ مالیات برای کسب و کار ها به شکل زیر می باشد که یک روند پلکانی به حساب می آید:
تا 2 میلیارد ریال = 15% نرخ مالیات
از 2 الی 4 میلیارد ریال = 20% نرخ مالیات
بالای 4 میلیارد = 25 % نرخ مالیات
البته لازم است بدانید که مشاغل کم درآمد میتوانند از تبصره ماده 100 قوانین مالیات استفاده کنند تا امکان پرداخت اقساطی مالیات (تا 12 ماه) برای آن ها فراهم شود.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده
به گزارش از خبرگزاری دنیای اقتصاد اداره مالیات، نرخ مالیات بر ارزش افزوده را درسال 1404 بدین گونه در نظر گرفته است:
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴ که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، نرخ مالیات بر ارزش افزوده به ۱۰ درصد افزایش یافته است. سود حاصل از این افزایش برای همسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و صندوق بازنشستگی فولاد در نظر گرفته خواهد شد. این تصمیم بر اساس ماده ۷ و بند (ب) ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده و با هدف اجرای برنامه هفتم توسعه صورت گرفته است. بنابراین، کسبوکارها و اصناف باید از این پس ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده روی کالاها و خدمات خود لحاظ کنند.
مالیات خانه های لوکس و گران قیمت
به گزارش از خبرگزاری شرق در سال ۱۴۰۴، خانه های لوس و گران قیمت که دارای ارزشی بالاتر از 30 میلیارد تومان هستند. طبق قوانین مالیات باید سالانه به نرخ دو در هزار ارزش روز ملک، مالیات پرداخت کنند. این نرخ بر اساس جدول معاملاتی تعیین شده توسط اداره امور مالیاتی به شکل دقیق محاسبه می شود و دور زدن قوانین مالیات و سرباز زدن از پرداخت مالیات شما را با جریمه های سنگینی مواجه خواهد کرد.