مهارت‌های مالی برای کودکان | گامی به سوی استقلال مالی

آموزش مهارت های مالی به کودکان

فهرست مطالب

چگونه کودکان خود را با دنیای مالی آشنا کنیم؟

احتمالاً تجربه کرده‌اید که کنار آمدن با روحیات خاص کودکان و نوجوانان معمولا چالش برانگیز است. این وضعیت وقتی پیچیده‌تر می‌شود که بخواهید مفاهیم مهم و ارزنده مالی و سرمایه گذاری را به او آموزش بدهید. اگر این مفاهیم به درستی از سنین پایین آموزش داده نشود تاثیر بزرگی در آینده کودکان و نوجوانان خواهد داشت.

آموزش مالی به کودکان و نوجوانان اهمیت زیادی دارد، زیرا به آن‌ها کمک می‌کند از سنین کم مهارت‌های مدیریت پول را فرا بگیرند و تصمیمات مالی درستی بگیرند. با انتخاب روش‌های مناسب و استفاده از زبان ساده و مثال‌های درست و کاربردی، می‌توان این مفاهیم را به گونه‌ای بیان کرد که نوجوانان علاقه‌مند شوند و اهمیت آن را درک کنند.

آموزش مفاهیم اولیه دنیای مالی به زبان ساده

برای شروع درک این مفهوم، می‌توانیم با خرید قلک برای کودکان و آموزش پس اندار به آنها بخواهیم که پول هایشان را اندک اندک ذخیره کنند و با این عمل آشنا شوند.

کودکان داستان‌ها و شخصیت‌های کارتونی یا داستانی را دوست دارند. بهتر است از داستان‌ها و شخصیت‌های محبوبشان برای توضیح مفاهیم استفاده کنیم. مثلاً می‌خواهیم درباره پس‌انداز صحبت کنیم، می‌توانیم از داستانی که تعریف می کنیم یک شخصیت محبوب بسازیم و به جای خرید یک اسباب‌بازی خاص، پولش را پس‌انداز کند.

برای این کار حتی می‌توانید از خودتان مثال بزنید و از اهداف پس‌انداز خود با آن‌ها صحبت کنید که چگونه  برای خرید خانه، خودرو پس‌انداز می‌کنید.

راهنمایی برای انتخاب‌های بهتر در تصمیم گیری

کودکان را به همراه خودتان به فروشگاه ها و مغازه ها ببرید و به آن‌ها آموزش بدهید که چگونه می‌توانند قیمت‌ اجناس مختلف را باهم مقایسه کنند و بهترین خرید را متناسب با بودجه خود انجام دهند.  حتما این نکته را به کودکتان یادآوری کنید که همیشه نیازی به خریدن نیست و می‌توانند با پول و دارایی خود تصمیمات مالی هوشمندانه تری بگیرند.

کودکان معمولاً با مشارکت در گفتگو بهتر یاد می‌گیرند. از آن‌ها سوالاتی بپرسید که بتوانند درباره‌ی آن موضوع فکر کنند و پاسخ دهند. برای مثال، “اگه تو بخوای در آینده یه چیز گرون بخری و پولش رو نداری، چه‌کار می‌کنی؟”

مفهوم وام و بدهی: تفاوت‌ها، مزایا و پیامدها

به نوجوانان توضیح دهید که بدهی چیست، توضیح مفهوم بدهی به کودکان می‌تواند کمی سخت و چالش‌برانگیز باشد، اما با استفاده از مثال‌های ساده و قابل فهم، می‌توانید این مفهوم را به آن‌ها آموزش دهید. از مثال های روزمره استفاده کنید. قطعا فرزند شما تا به حال از دوستانش اسباب‌بازی یا پول قرض گرفته، شما می‌توانید از این تجربه به عنوان مثال استفاده کنید. بگویید: فرض کن تو از دوستت اسباب‌بازی قرض گرفتی. باید حتماً بعداً بهش برگردونی، این دقیقا شبیه به همون بدهی‌ای هست که وقتی پول قرض می‌گیری، باید بعداً پرداختش کنی.

برای مثال، اگر می‌خواهید مفهوم وام را توضیح دهید، می‌توانید بگویید: “فرض کن دوستت یه شکلات بهت قرض داده و تو باید بعداً یکی مثل اون بهش بدی. این یعنی تو از دوستت قرض گرفتی.” اینجاست که مفهوم مسئولیت برای کودک شما اهمیت پیدا میکند.

برای درک بیشتر مفهوم مسئولیت برای کودکتان مثال بزنید: “وقتی از کسی پول قرض می‌گیری، یه مسئولیت داری که اون پول رو برگردونی. این مثل وقتیست که مسئولیت داری که اتاقت رو مرتب کنی. اگه نتونی پول رو پس بدی، ممکنه مشکلاتی برات به وجود بیاد.”

راهنمایی برای موفقیت در دنیای مالی

برای شروع آموزش مفاهیم اولیه سرمایه گذاری به کودکان می توانیم با زبان ساده نحوه عملکرد بازار سهام یا سایر انواع سرمایه گذاری ها را انجام دهیم و در مورد اهداف سرمایه گذاری با آنها صحبت کنیم به عنوان مثال می توانیم در مورد پس انداز برای خرید ماشین اسباب بازی، خوراکی و یا چیزهای امثال این صحبت کنیم

همچنین، از تجربه سرمایه گذاری خودتان به آنها بگویید، تا اهمیت سرمایه گذاری برای دستیابی به اهداف کوچک و بزرگشان را بهتر درک کنند و متوجه این مسئله بشوند که سرمایه گذاری برای آینده مالی آنها ضرورت دارد. این موضوع را به آنها توضیح دهید که امروز سرمایه گذاری می‌تواند باعث حفظ ارزش دارایی خود در آینده شود.

آموزش مالی با بازی‌

از بازی‌ها و اپلیکیشن‌های آموزشی، برای سرگرمی و آموزش مفاهیم مالی به کودکانتان استفاده کنید. این بازی‌ها می‌توانند به کودکان شما کمک کنند تا با اشتیاق وعلاقه مفاهیم مالی را در محیطی سرگرم‌کننده و جذاب فرا بگیرند.

مشارکت در تصمیمات مالی خانوادگی

فرزندان خود را در تصمیم‌گیری‌های مالی خانوادگی وارد کنید. این می‌تواند شامل بحث در مورد خریدهای بزرگ یا برنامه‌ریزی برای یک تعطیلات ساده باشد. این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا از پیچیدگی‌های تصمیمات مالی آگاه شوند و مهارت‌های خود را در این زمینه تقویت کنند.

122222

آموزش اولویت بندی برای مدیریت بهتر زمان و منابع

درباره اولویت بندی با کودکانتان صحبت کنید. به آن‌ها بگویید که دلیل اینکه برای برخی چیزها بیشتر هزینه می‌کنید و برای برخی دیگر کمتر چیست و دلیل آنها را درباره این موضوع بپرسید. این می‌تواند شامل بحث در مورد صرفه‌جویی برای رویدادهای غیرقابل پیش بینی، هزینه های ثابت ماهیانه و یا حتی بحث سرمایه‌گذاری باشد.

الگوی مناسب در زندگی کودکان

کودکان بیشتر از هر چیز از مشاهده رفتار والدین خود یاد می‌گیرند. آن‌ها به دقت رفتارها و تصمیمات شما را دنبال می‌کنند و این مشاهدات معمولا تأثیر عمیقی بر رفتار و نگرش آن‌ها نسبت به زندگی، به ویژه در موضوعات مالی دارد. بنابراین، مدیریت مالی صحیح را در زندگی روزمره خود به فرزندانتان نشان دهید. حتما برایتان این سوال پیش آمده است که چگونه و چند روش برای این کار وجود دارد که در ادامه به این چند روش اشاره خواهیم کرد.

مدیریت مالی خانواده

به نوجوانان خود نشان دهید که چگونه بودجه ماهانه خانواده را مدیریت می‌کنید. با مثال های ساده بگوید که چطور هزینه‌ها را دسته بندی می‌کنید و چطور از مخارج بی‌رویه جلوگیری می‌کنید.

برنامه‌ریزی برای آینده مالی بهتر خانواده

با پرداخت به موقع قبوض و بدهی‌ها به فرزندان نشان می دهید که چقدر مهم است که بدهی‌ها را مدیریت کنند و از وام‌های غیرضروری اجتناب کنند.

از مدیریت بودجه تا یافتن بهترین معاملات

هنگام خرید به فرزندان خود نشان دهید که چگونه قیمت‌ها را باهم مقایسه می‌کنید و محصولات با کیفیت و دارای قیمت مناسب را انتخاب می‌کنید. می‌توانید به آن‌ها نشان دهید که چگونه تخفیف‌ها و پیشنهادات ویژه را پیدا کرده اید و از آن‌ها بهره‌مند می شوید.

صرفه‌جویی و بازیافت

به کودکان خود آموزش دهید که چگونه صرفه جویی کنند و برای آن ها اهیمت صرفه جویی و استفاده مجدد از منابع را مشخص کنید که چگونه می توانند نه تنها پول خودشان را بلکه محیط زیست را نیز حفظ کنند و آن را درک کنند که چگونه می توانند با انتخال هوشمندانه از اسراف و هدر رفته سرمایه خود جلوگیری کنند و به منابع طبیعی احترام بگذارند.

سجاد رجایی

نویسنده: سجاد رجایی

مشاور و تریدر بازار های مالی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *